Lusikkaleivät ja Ellen Svinhufvudinkakku

Itsenäisyyspäivää varten yritin keksiä jotain sinistä ja valkoista leivottavaa. Sininen on vähän haastava väri eikä keittiön kaapeista löytynyt tietenkään sinistä elintarvikeväriäkään. Pakkasessa oli pussillinen pakastemustikoita ja siitä se sitten lähti. Lusikkaleivät ovat olleet to do listalla jo pitkään. Nehän on tosi hyviä, mutta koskaan en ole niitä leiponut. Kotona aikoinaan äitikään ei niitä tehnyt.

Niistä mustikoista keittelin ensin mikrohillon Dansukkerin ohjeen mukaan vähän muokattuna
https://www.dansukker.fi/fi/resepteja/nappara-mikrohillo.aspx

Mustikkahillo

300 g pakaste mustikoita
1.5 dl hillo-/marmelaadisokeria

Mikrota n. 4 minuuttia täydellä teholla, sekoita ja kuumenna vielä 3-4 minuuttia. Sekoita huolellisesti ja purkita. Anna jäähtyä ennen käyttöä. Hillosta tuli sellaista jämäkkää, joka pysyi hyvin keksien välissä eikä lähtenyt valumaan,


Lusikkaleivät
(30 pikkuleipää)

200 g voita
150g sokeria
3 tl vaniljasokeria
250 g vehnäjauhoja
1 tl soodaa

Voin annetaan kiehua hyvin miedolla lämmöllä 5-10 minuuttia välillä sekoitellen. Väri muuttuu kullankeltaisesta vähän punertavan ruskeaksi. Lisää sokerit voisulaan ja anna jäähtyä välillä sekoitellen. Lisää jäähtyneeseen rasvaseokseen jauhot, joihin sekoitettu sooda.

Taikinaa painellaan teelusikan pesään ja vedetään suoraan leivinpaperin päälle pellille kupera puoli ylöspäin. Itse vähän oikaisin enkä malttanut antaa voi-sokerin jäähtyä tarpeeksi. Taikina oli aluksi hankalasti muotoiltavaa, mutta lopputulos oli ihan ok.

Paistetaan 175 asteessa 10-12 minuuttia keskitasolla, kunnes ovat vaaleanruskeita. Vedä leivinpaperi pelliltä työpöydälle ja anna pikkuleipien jäähtyä. Levitä hilloa sileälle pinnalle ja paina kaksi pikkuleipää yhteen. Kierittele lusikkaleivät vielä sokerissa.


Ellen Svinhufvudinkakku on mun herkkua. Se on kivan erilainen täytekakkujen ja juustokakkujen sijaan. Melkoinen kaloripommi toki. Tämä resepti kuuluu luottoresepteihini. Alkuperäinen resepti on napattu täältä https://www.meillakotona.fi/reseptit/ellen-svinhufvudin-kakku-rapea-ja-makea-klassikko

Ellen Svinhufvudinkakku



6 valkuaista
3.5 dl tomusokeria
2 dl mantelijauhetta

Vatkaa valkuaiset ja sokeri kovaksi vaahdoksi ja lisää lopuksi mantelijauhe varovasti käännellen vaahtoon.

Levitä vaahto kahdelle uunipellille neljäksi levyksi (15 x 22) voidellun leivinpaperin päälle. Paista 125 asteessa 1.5 tuntia vaihdellen välillä pari kertaa peltien paikkaa. Minulla on kiertoilmauuni, joten lämpötila voi olla pienempi eikä peltien paikkaa tarvitse vaihdella.

1.5 dl kahvijuomaa
3/4 dl sokeria

Keitä sillä välin vahva kahvi ja sekoita sokeri sulamaan kahvin joukkoon. Anna jäähtyä kylmäksi.

1.5 dl kuohu- tai vispikermaa
300 g huoneenlämpöistä voita
100 g mantelijauhetta

Sekoita kerma kylmään kahviseokseen. Valuta seos ohuena nauhana voin joukkoon koko ajan voimakkaasti vispaten. Älä vaivu epätoivoon! Vaikuttaa aluksi ettei kahviseos millään sekoitu voin joukkoon. Lopulta ainakin 5 minuutin vatkauksen jälkeen voista ja kahvista on muodostunut vaaleanruskea kreemi. Sekoita lopuksi mantelijauhe joukkoon.

Ota marenkilevyt uunista ja irrota varovasti leivinpaperista heti lämpimänä ritilän päälle jäähtymään.

Kokoa kakku. Nosta pohja kakkuvadille ja levitä sille nuolijalle mokkatäytettä. Tee loput kerrokset ja levitä täytettä myös päällimmäiselle levylle ja kakun reunoille.

1 pss (80g) mantelilastuja
0.5 dl tomusokeria

Paahda mantelilastut kuivalla pannulla varovasti vaalenruskeiksi. Palavat helposti! Kannattaa sekoitella ja vahtia herkeämättä. Anna jäähtyä.
Ripottele mantelilastut kakun päälle ja reunoille. Lopuksi siivilöi tomusokeri kakun päälle.

Hyvää itsenäisyyspäivää!








Kommentit

KATSOTUIMMAT POSTAUKSET