Löylytuoksu koivunlehdistä

Kesä on kukkeimmillaan ja mietin miten voisin hyödyntää luonnonantimia tulevaksi jouluksi. Ja melkein ilmaiseksi! Huomioi, että oksien katkominen ja lehtien riipiminen ei kuulu jokamies oikeuksiin!



Pakastettu vihta



Vihta olisi aika ihana jouluaaton saunassa. Mutta kuivatun vihdan säilytys on hiukan ongelmallista. Pakastimeen tein kokeeksi yhden vihdan. Käärin valmiin vihdan tiukasti kelmuun ja se mahtui kivasti pakastimen hyllylle. Käyttöönotettaessa vihdan muovikääre poistetaan ja vihdan annetaan sulaa rauhassa noin tunti. 



Löylytuoksu


Netistä löysin ohjeita suodatinpaperipussiin tehdyistä löylytuoksuista. Esimerkiksi täältä https://www.kodinkuvalehti.fi/artikkeli/glorian_koti/puutarha/kuivatut_koivunlehdet_korvaavat_vihdan  Ideahan on kiva ja tosi yksinkertainen. Tungetaan kuivatut koivunlehdet suodatinpussiin ja nips naps nitojalla kiinni.

Mutta ajattelin jalostaa ideaa hiukan pidemmälle. Voisiko tuoksupusseja antaa jopa joululahjaksi?

Kuivasin rauduskoivunlehtiä leivinpaperin päällä 3-4 päivää. Näin kesäaikaan kuivuivat nopeasti, kun oli lämmintä. Ei kannata suoraan auringonvalossa kuitenkaan kuivatella.



Piirsin suodatinpaperipussiin piparimuotilla sydänkuvion. Saa olla vähän reilumman kokoinen muotti.
Otin noin kourallisen kuivattuja koivunlehtiä ja asettelin ne suurinpiirtein kuvion kohdalle pussin sisälle. 


Ompelukoneella surautin sauman sydämen ääriviivoja myöten. Aloitin tuosta sydämen yläosasta. Sormella kannattaa vähän työntää lehtiä sydämen sisälle, kun ompelee. Sen jälkeen leikkasin sydämen irti suodatinpussista. Jätä pari milliä rakoa saumaan.



Löylytuoksun käyttö


Löylytuoksu pussukka laitetaan saunakiuluun mahdollisimman kuumaan veteen. Itse kaadoin ihan vedenkeittimessä keitettyä vettä kannullisen päälle. Lisäksi vielä hanasta niin kuumaa vettä kuin tulee.
Annetaan muhia saunassa sen aikaa, kun sauna lämpeää.

Pussi pysyi hyvin koossa liotuksen ajan ja oli helppo poistaa kiulusta. Ja löylyt tuoksuivat ihan aidolta koivulta!

Joululahjaksi


Taidan näperrellä näitä löylytuoksuja vielä lisää varastoon. Kylkeen vielä käyttöohje ja pakkaus vaikka sellofaaniin ja nätti jouluinen nauha. Ja voihan tuoksupusseihin käyttää muitakin kuivattuja lehtiä: mustaherukka, ruusun terälehdet, yrtit...






Kommentit

  1. Kiitos ideasta!
    Itse yritin väkertää näitä harsokankaasta, mutta tulipahan melko rumia 🙈 Sinun vinkeilläsi tein minäkin kauniita pussukoita 😊

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi kiitos!! Onpa ihanaa kuulla, että kokeilit löylytuoksu pussukoita!

      Poista

Lähetä kommentti

KATSOTUIMMAT POSTAUKSET