Mustaherukkasokeri


Mustaherukkapensaissa alkavat marjat kypsymään, mutta tiesitkö, että myös mustaherukan lehtiä voi syödä. Minä en. Sen tiesin, että mustaherukan lehtiä on käytetty suolakurkkusäilykkeissä makua antamassa. Ja Louhisaarenjuomaakin niistä voi keitellä.

Mustaherukan lehdet

Mustaherukan lehdissä on todella voimakas tuoksu. Jota kertakaikkiaan rakastan! Tuoksu johtuu lehtien alapinnalla olevista hartsinystyröistä. Ilmeisesti varsinkin pula-aikana mustaherukan lehtiä on kerätty ravinnoksi. Lehtiä voi laittaa salaattiin tai niistä voi kieritellä vaikka viininlehtikääryleitä. Kansanlääkintääkin lehtiä on joskus käytetty.

Lisää tietoa mustaherukasta löydät vaikkapa täältä


Makusokerit


Törmäsin netissä itse tehtyihin makusokereihin. Aiemmin olin kokeillut jo syreenin makuista sokeria. Se on kivanmakuista vaikkapa teen joukossa. Suunnitelmissa on kokeilla myös mintunmakuista sokeria. Mutta tämä mustaherukan makuinen vei sydämeni!

Olen vasta maistellut pelkkää mustaherukkasokeria. Se on niin taivaallisen hyvää! Mutta voin hyvin jo kuvitella miten hyvältä se mahtaa maistuakaan maustamattoman jugurtin päällä, puuron päälle siroteltuna, teen joukossa, leivonnassa.... Varo, tähän tulee himo!

Mustaherukkasokerin ainekset ovat todella yksinkertaiset. Tarvitset vain sokeria ja mustaherukanlehtiä.

Mustaherukkasokeri


2 dl hienoa sokeria
2 kourallista mustaherukan lehtiä

Riivi pensaasta uusia vaaleamman vihreitä lehtiä. 
Poista lehdistä kovat lehtiruodit.
Silppua saksilla lehdet tehosekoittimeen ja aja lehdet tasaiseksi. Oma tehosekoittimeni ei ole kovin tehokas, joten tämä oli minulle hankalin vaihe valmistuksessa.
Lisää hienosokeri tehosekoittimeen ja aja vielä kerran tasaiseksi.
Massa muuttuu myrkyn vihreäksi.
Levitä mustaherukkasokeri leivinpaperin päälle ohueksi kerrokseksi kuivumaan huoneenlämpöön ainakin vuorokaudeksi ja käy välillä sekoittelemassa. Jos haluat, voit ajaa kuivuneen sokerin vielä tehosekoittimessa hienommaksi. Varaudu sokeri pölypilveen.






Kommentit

KATSOTUIMMAT POSTAUKSET