Hyvää joulua!

Jouluaatto


Jouluaattoaamu 💓


Vihdoinkin on vuoden paras päivä! Heräsin jo ajoissa ihanaan joulukinkun tuoksuun. Hiippailin keittiöön sammuttamaan uunin ja nostin kinkun jäähtymään pöydälle. Pimu koira on ihan huumaantunut joulun tuoksuista. Työnnänkin kinkun vähän kauemmaksi pöydän reunasta. Varmuuden vuoksi.

Seuraavaksi televisio päälle ja lasten jouluohjelmat pyörimään. Kyllä, olen 55 vuotias ja katson aina jouluna lastenohjelmia. Kuuluu jouluun. Riisipuuro kiehumaan. Pöydän katoin jo eilen illalla valmiiksi aattoa varten. Puurolautaset asetetaan vain joulupäivällislautasten päälle, kun aletaan syömään puuroa.

Mukillinen glögiä ja saaristolaisleipäviipale kyytipojaksi. Ihailen joulukuusta valoineen ja kauniisti koristeltua kotia. Joulukuusi on muovinen ja se on tuotu olohuoneeseen jo joulukuun alussa ja jo koristeltukin. Kuusen valot sytytetään vasta joulun aaton aattona. Että sitten aattoaamuna on ihana herätä kuusenvalojen loisteeseen.

Koira täytyy käyttää ulkona. Suorittaja minussa miettii, että nythän voin samalla viedä ulos lyhtyihin kynttilät ja sytyttää ne. Mihinkäs mä laitoinkaan ne lyhtykynttilät? 

Sisälle palatessa maltan ottaa uuden mukillisen glögiä ja istun sohvalle huovan alle katselemaan niitä lastenohjelmia. Ai niin, puuroa pitää muistaa hämmentää. Pomppaan ylös ja käyn keittiössä. 

Onkohan kinkku jo jäähtynyt tarpeeksi, että saisi poistettua kamaran? Kinkun paistoa on aikaistettu muutaman kerran edelliseen yöhön. Että olis aattoaamuna helpompaa. Mutta ei se vaan ole sama. 

Alan poistamaan kamaraa. Kuorruttaisiko kinkun tänä vuonna? Itse en siitä niin välitä, mutta mieheni mielestä kinkun kuuluu saada sinappihuntu ylleen. Miten se kuorrutus menikään? Missäs mun kännykkä on? Täytyy googlettaa kuorrutusohje.

Mitä kello on? Onko joulupukin kuumalinja jo alkanut? Ja miltä kanavalta se nyt tulikaan? Istun hetkeksi sohvalle. Ai niin se kinkku. 

Koira kuolaa vieressäni, kun siirrän vielä vähän kuumaa kinkkua metalliselle kinkkuvadille. Sormia polttelee. Ja rasvaa valuu joka paikkaan. Pilkon kamaran pienemmiksi paloiksi ja nakkaan kompostiämpäriin. Sinne päätyy myös enimmät läskit ja osa kinkkurasvasta.

Oliko se tuolla keittiön yläkaapissa se iso lasipurkki, johon valutan kinkkurasvan jatkokäyttöä varten? Kipuan keittiön tuolille ja alan rymistelemään yläkaapin tavaroita. Löytyi.

Rasva otettu talteen. Täytyy pyyhkiä keittiöntaso puhtaaksi. Puuro on valmis. Lisään suolan. Missä se mantelipussi olikaan?

Talon miesväki nukkuu edelleen ruususen unta. Pitäisi kai oppia delegoimaan.

Se kompostiämpäri täytyy lähteä tyhjentämään ettei haise koko joulunpyhiä tossa tiskipöydällä. Matkalla kompostille mietin, että olisi vaan pitänyt paistaa se kinkku edellisenä yönä. Nyt pitää vielä puhdistaa uuni, ettei käryä, kun laitetaan myöhemmin laatikot lämpenemään. Onneksi ostin laatikot valmiina. 

Herätän perheen joulupuurolle. Heräilevät nihkeästi. Alan naputtamaan, että kyllä joulupuuro pitää syödä samaan aikaan yhdessä pöydässä istuen. 

Aamiaisen jälkeen tiskit koneeseen. Kävisikö tässä vaiheessa vaihtamassa yöpaidan pyhämekkoon? Olen siirtänyt joulusaunan aaton aatto iltaan. Samalla vaihdetaan aina jouluiset petivaatteet. Haistelen hiuksiani. Kinkkurasva tuoksuu. Päätän kaydä suihkussa. 

Tiskikone pitää tyhjentää. Ai se mäti täytyy laittaa valumaan. Vatkaankin kerman sitä varten samalla. Niin ja sipulit pitää pilkkoa. Perunat olen kuorinut valmiiksi kattilaan jo edellisenä iltana.

Apua, joko joulurauhan julistus alkaa!!!! Ryntään olohuoneeseen ja katson sen seisten. Esiliina päälläni. Mietin, että nyt pitää saada äkkiä loput hommat hoidettua. Lumiukkohan alkaa ihan just!

Jouluperinteet 💓💓💓💓



Kodin lämpöä, hämärän huntua

ihminen odottaa.

Joulun tuoksuja, talven tuntua

tahdon toivottaa!

Kommentit

  1. Kiva jouluaaton tarina! :) Ja voin samaistua moneen kohtaan.
    Ihanaa alkanutta vuotta!

    VastaaPoista
  2. Kiitti :) Oikein mukavaa uutta vuotta sinullekin!!

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

KATSOTUIMMAT POSTAUKSET