Ensimmäinen adventtisunnuntai ja pikkujoulukuusi


Ensimmäinen adventtisunnuntai tuo mieleen lähinnä ensimmäisen adventtikynttilän sytyttämisen ja kirkossa laulettavan Hoosiannan.

Pikkujoulu

Minun lapsuudenkodissani oli tapana viettää pikkujoulua ensimmäisenä adventti viikonloppuna lauantaina. Ja ihan siis perheen kesken. Elin lapsuuttani 60 - 70-luvuilla, mutta myös vanhempien sisarusteni lapsuudessa 50-luvulla tätä on vietetty. 

Pikkujoulukuusi

Pikkujouluksi laitettiin olohuoneen ikkunaan oranssinen paperitähti ja sytytettiin siihen valo. Sisälle tuotiin noin puolitoista metrinen joulukuusi, pikkujoulukuusi. Siihen ei ripustettu samoja koristeita kuin varsinaiseen joulukuuseen. Pikkujoulukuuseen laitettiin ihan oma valosarja, jota ei käytetty varsinaisessa isossa joulukuusessa jouluna.

Värilliset siniset, vihreät, keltaiset ja punaiset pikku valot toivat ihanaa joulutunnelmaa kotiin. Tästä syystä minulla varmasti on lämmin paikka sydämessä värillisille jouluvaloille, vaikka itse tykkäänkin enemmän luonnollisen värisestä jouluvalaistuksesta omassa kodissani.

Pikkujoululahja

Saunan jälkeen jännitettiin milloin tonttu käy heittämässä paketin kuusen alle. Ja jostain syystä tämä tapahtui aina silloin, kun en sattunut olemaan kuusen vieressä vahtimassa. Ovi vaan kolahti ja siitä tiesi, että nyt se kävi!

Tonttu

Tämän pikkujoulu perinteen olen siirtänyt myös omille lapsilleni. Pikkujoulukuusen olomuoto on vaihdellut oikeasta kuusesta, kuusen oksiin maljakossa sekä erilaisiin pieniin muovikuusiversioihin. Nykyinen kuusi on ollut meillä jo useamman vuoden. Valkoinen tekokuusi pinkeillä valoilla ei ehkä ole se miehekkäin valinta kolmen pojan huusholliin. 

Mutta tonttu käy edelleen nakkaamassa lahjan kuusen juurelle pikkujouluna. Ja juuri silloin, kun kukaan ei ole näkemässä. 

Hyvää ensimmäistä adventti sunnuntaita ja ihanaa joulun odotusta sinulle!












Kommentit

  1. Onpa mukava pikkujouluperinne ja hienot tunnelmakuvat:) Minä laitan pienen pikkujoulukuusen yleensä jo marraskuussa. Isolle kuuselle meillä ei olisi edes tilaa:) Hyvää ensimmäistä adventtia!

    VastaaPoista
  2. Kiitos! Hyvää adventtia sinullekin! Marraskuu on oikein sopiva aika laittaa joulukuusi paikoilleen. Ehtii ihailla sitä kauemmin.

    VastaaPoista
  3. Ihania perinteitä, ne on tärkeitä ja niitä on mukava aikuisena muistella ja siirtää taas eteenpäin. Meillä ei ole kotona juhlittu pikkujoulua sen kummemmin - ehkä koulun kuusijuhla oli lähimpänä pikkujoulua... Mutta oranssi paperitähti oli meilläkin koristamassa kamarin ikkunaa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Koulun kuusijuhlat tuo myös lämpimiä muistoja lapsuudesta!

      Poista

Lähetä kommentti

KATSOTUIMMAT POSTAUKSET