Parhaat juustosarvet

Lapsuuden kodissani äiti leipoi usein viikonloppuisin juustosarvia. Ja nimen omaan hiivataikinaan! En edes tiennyt ennen kuin viime vuosina, että niitä voi valmistaa myös leivinjauheella pikaversioita.
Mutta minulle se ainoa oikea ja herkullisin versio on siis tämä hiivalla kohotettu.



Antiikkinen yleiskone


Minä en osaa hiivataikinoita käsin vaivata, vaan käytän surutta tätä antiikin aikaista yleiskonetta. Muistaakseni ostin sen vuonna 1991, kun muutettiin tähän nykyiseen kotiin. Pitää kamalaa ääntä, vispilä osio ei enää toimi, mutta on palvellut uskollisesti.

Juustosarvet

Nämä juustosarvet ovat suuri hitti meidän nuorison keskuudessa. Koko satsi syödään yleensä alta aika yksikön! Ovat myös erinomainen suolainen tarjottava juhlissa. Ja edullinen kaiken lisäksi.

Täytettä voi varioida oman maun mukaan. Kunhan aina on vähän juustoa myös. Meillä on laitettu meetvurstia, kinkkua, homejuustoa tai oliiveja.

Vinkit leipomiseen. Älä laita liikaa jauhoja. Parasta on melko pehmeä taikina. Mutta kuitenkin sen verran kiinteä, että pystyt kaulimaan sitä.

Paistolämpötila riippuu täysin omasta uunistasi. Mulla on sen verran ärhäkkä peli, että 225 asteessa paistuvat aivan liian tummiksi ja koviksi.

Ja sama juttu paistoajassa. Parhaita sarvia saat, kun et paista liian kauan. Sopivat sarvet ovat kauniin kullan keltaisia. Vegaanisessa versiossa paistoväri on tietenkin hiukan erilainen. Paista ensin lyhyempi aika ja tarkista millainen on paistotulos.




Parhaat juustosarvet


Kpl 48



Taikina:

5        dl        maitoa tai vettä

2        tl         suolaa

1        rkl       sokeria

13-14 dl       vehnäjauhoja

1                  kuivahiiva pussi

150 g        voita tai margariinia
  
200 g        juustoraastetta tai Jokilaakson Vegaanin pizzamuru juustoa

Täyte:

150    g        voita tai margariinia

200    g        juustoraastetta tai Jokilaakson Vegaanin pizzamuru juustoa

Voitelu:

1        kpl      kananmuna tai sokerivettä

Päälle:
                   siemeniä tai juustoraastetta

                   tai Jokilaakson Vegaanin pizzamuru juustoa


1. Lämmitä neste mikrossa kädenlämpöä lämpöisemmäkis (n. 42 astetta)
2. Lisää nesteeseen suola ja sokeri.
3. Lisää ensin osa jauhoista (n. 5 dl) sekä kuivahiiva. Sekoita.
4. Lisää loput jauhot ja vaivaa taikina pehmeäksi.
5. Lisää huoneenlämpöinen tai sulatettu rasva ja vaivaa sileäksi.
6. Lisää lopuksi juustoraaste ja vaivaa vielä taikina tasaiseksi.
7. Anna kohota lämpimässä ja vedottomassa paikassa kaksinkertaiseksi (n. 30 min)




8. Kaada taikina jauhotetulle työpöydälle.
9. Pyörittele taikina paksuksi tangoksi ja jaa 6 osaan.






10 Kauli jokainen osa pyöreäksi levyksi.
11. Voitele levy pehmeällä rasvalla.
12. Jaa levy 8 sektoriin.
13. Ripottele juustoraastetta kolmion leveimpään päähän.
14. Rullaa kolmiot leveimmästä päästä rulliksi, nosta uunipellille sauma puoli alaspäin ja taivuta sarviksi.






15. Anna kohota hetki liinan alla.
16. Voitele kananmunalla tai sokerivedellä, ripottele päälle siemeniä tai juustoraastetta.
17. Paista 200 – 225 asteisessa uunissa noin 10-12 min







Kommentit

KATSOTUIMMAT POSTAUKSET