Tulilatva uuteen kukoistukseen

Tulilatva jouluasussaan


Tulilatva on ihanan pitkään kukkiva ja helppohoitoinen joulukukka. Ehkä peräti mun uusi suosikki. Monet nakkaavat tulilatvan kompostiin, koska se muuttuu vähän ränsistyneen näköiseksi kukinnan jälkeen. Ja sen oksatkin kasvavat vallattoman pitkiksi talven aikana.


Tulilatvan hoivailu


Tulilatvan kukinnan loputtua ne rumat kuihtuneet kukat voi ihan vaan ronskisti saksilla leikata pois. Näin kukka tulee heti siistimmän näköiseksi. Tulilatvaa ei kannata säilöä kovin hämärässä eikä lämpimässä talvella etteivät oksat venähdä.

Kukinnan jälkeen tulilatvalle kannattaa antaa 4 - 6 viikon lepotauko. Vettä vain sen verran ettei vallan kuole.

Keväällä niitä venähtäneitä oksia kannattaa leikata lyhyemmiksi. Näin tulilatva haarautuu ja kasvaa tuuheammaksi. Leikatut oksat voi nakata vesilasiin juurtumaan ja istuttaa myöhemmin omiin ruukkuihinsa.

Kesän voimia kerännyt tulilatva


Tulilatvan kesäloma


Tulilatvan voi viedä kesällä myös ulos. Sijoita valoisaan paikkaan, mutta ei kuitenkaan suoraan auringon paahteeseen. Ja vaikka räystään alle, jotta vesi ei pääse kertymään ruukkuun, koska tulilatvan juuristo ei siedä seisovaa vettä.

Multa saa kuivahtaa kastelujen välillä. Lannoitusta olen antanut ehkä maksimissaan kerran viikossa. 

Nosta tulilatva elokuun lopulla hyvissä ajoin sisälle.


Pimennys


Kukkiakseen uudelleen tulilatva vaatii samanlaisen pimennysjakson kuin joulutähtikin. Tosin minun tulilatvat ovat aiemmin kukkineet myös ilman pimennysjaksoja. Kukinta on ollut hyvin vaatimatonta. Joten aion nyt kokeilla itsekin tätä pimeähoitoa ensimmäistä kertaa. Josko tulisi kunnon kukinta. Ja jos meinaan raijata niitä joulutähtiäkin kaappiin syksyllä, niin samalla kyydillä menevät nämäkin.


Alkuperäinen emokasvi ja neljä tulilatvapistokasta loppukesästä

Pimentäminen


  • Syyskuun alussa peitä tulilatvat laatikolla tai vie kaappiin 14 tunnin ajaksi joka päivä lokakuun alkupuolelle asti (5 - 6 vkoa).
  • Päivät saavat viettää ikkunan ääressä.
  • Kastele vain vähän ja anna mullan kuivahtaa kastelujen välillä.Äitienpäivä tulilatva jaksaa vielä kukkia

Pimeä käsittelyn jälkeen


  • Aloita lannoitus pimennysjakson jälkeen.
  • Lannoita kerran kahdessa viikossa.
  • Tulilatvan pitäisi alkaa kukkia 2 - 3 kuukauden kuluttua pimeäkäsittelystä
  • Kukkivaa tulilatvaa ei enää lannoitetaKommentit

KATSOTUIMMAT POSTAUKSET