lauantai 7. marraskuuta 2020

Esterin taatelikakku



Taatelikakku on minun ehdoton ykkös kuivakakku suosikkini. Eikä tule joulua ilman taatelikakkua - se on varma. Tottakai äidin leipoma kakku oli se kaikkein parhain. Mutta koska äidin reseptiä minulla ei ole ollut, olen joutunut leipomaan sitä netistä löytämilläni ohjeilla. Esimerkiksi tällä http://joulumama.blogspot.com/2018/11/taatelikakku.html Hyviä nekin ovat olleet. Siis eihän ole olemassakaan pahanmakuista taatelikakkua!

Äidin resepti

Sain äidin vanhan keittokirjan (vuodelta 1954) itselleni ja sitä selatessani löysin aarteen! Taatelikakku ohje käsinkirjoitettuna pienelle paperilapulle. Voi iloa!! Tämä se on - äidin kauan kadoksissa ollut taatelikakun resepti. Ohje on selvästi ollut kovassa käytössä. Muistan, että kakkuja ja muita ei-hiivaleivonnaisia äiti teki aina reseptin mukaan. Ei koskaan sinne päin omasta päästä hutaisemalla.



Se paras taatelikakku

Äidin reseptin mukaan taatelikakusta tulee ihanan mehevä, sopivan makea, taatelinen ja seuraavinakin päivinä ihanan kuohkea kakku. Kuivakakut paranevat muutaman päivän säilytyksesta, mutta mielestäni muuttuvat yleensä melko tiiviiksi. Ei tämä!Tätä voi syödä monta palaa kerrallaan. Se on jopa suositeltavaa. Jos aiot leipoa jouluksi jonkun kuivakakun, niin tämä se on. 

Reseptissä on käytetty kahvikuppi mittaa. Muutin tähän mitat desilitroiksi. Nykyään harvemmalla ehkä on käytössään perinteisiä kahvikuppeja. Taikinaa tuli yhteensä 1.5 litraa, joten kahden litran vuoka lienee sopiva, jos aiot leipoa yhden ison kakun. Minä leivoin kaksi pientä taatelikakkua vajaan litran vetoisissa vuuissa.

Esterin taatelikakku

1            taatelipaketti (250g)
3 dl        vettä
3 dl        sokeria
200 g     voita
2            kananmunaa
3.75 dl   vehnäjauhoja
2 tl         leivinjauhetta
1 rkl       vaniljasokeria

Pilko taatelit saksilla pienemmiksi kattilaan.
Lisää vesi ja sokeri.
Keittele miedolla lämmöllä kymmenisen minuuttia, että taatelit pehmenevät.
Lisää voi kattilaan, siirrä pois levyltä ja anna rauhassa sulaa.
Jäähdytä taikinaa jonkin aikaa kattilassa.
Lisää munat kauhalla vatkaten jäähtyneeseen taikinapohjaan.
Sekoita kuivat aineet (jauho, leivinjauhe, vaniljasokeria) keskenään.
Lisää lopuksi jauhoseos ja sekoita.

Voitele kakkuvuoka hyvin voilla, korppujauhota ja kaada taikina vuokaan / vuokiin.

Paista uunin alatasolla 175 asteessa isoa kakkua noin tunti.
Jos paistat kaksi pienempää kakkua, paistoajaksi riittää noin 45 minuuttia.
Kokeile kakun kypsyyttä tikulla ennen uunista ottoa.

Anna kakun / kakkujen seistä vuuassa noin 15 minuuttia ja kumoa sitten tarjoilualustalle.

Koristeeksi riittää kevyt tomusokeri huntu jäähtyneen kakun päälle.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti