keskiviikko 13. lokakuuta 2021

Vinkit riisipuuron keittoon

Joulupuuro
Riisipuuro on ehkä paras puuro ikinä! Enkä kyllästy siihen todellakaan, vaikka syödään sitä pitkin vuotta. Ja tietysti jouluaatto aamuna. 


Vinkit riisipuuron keittämiseen


Joskus ennen muinoin luulin, että maitopohjaisen puuron pystyy keittämään vain pinnoitetussa teflon kattilassa. Ei pidä paikkaansa! Teflon kattila on mennyt roskiin iät ajat sitten ja minä olen keitellyt puuron menestyksekkäästi ihan tavallisessa teräskattilassa. Kattilassa on vain oltava paksu pohja. Mutta eikös kaikissa teräskattiloissa sellainen jo nykyään ole?

Puuron nesteenä en koskaan käytä kokonaan maitoa! Meillä on vain laktoositonta maitojuomaa ja sehän tunnetusti muuttuu sellaiseksi ruskeaksi pitkästä haudutuksesta. Joten laitan aluksi aina puolet nestemäärästä pelkkää vettä. Puuro saa hautua niin kauan, että neste alkaa imeytyä riiseihin. Siinä vaiheessa lisään loput nesteen eli maidon. Ja hei, älä ikinä yritä keittää riisipuuroa rasvattomaan maitoon!!! Tarttuu ihan takuu varmasti pohjaan kiinni. Maidossa pitää olla rasvaa mukana. 

Keitä puuro todella miedolla lämmöllä. Kun neste alkaa kiehumaan, laske välittömästi levyn lämpötila mahdollisimman pienelle. Ja kansi päälle. Kun käyttää alussa nesteenä vettä ei tarvitse pelätä pohjaan palamista. Toki veden kanssakin puuro alkaa helposti kuohumaan. Varsinkin, kun levyn lämpötila on vasta laskemassa. Tässä vaiheessa kannattaa kattilaa vähän vahtia.

Kun lisäät loput nesteestä eli maidon, joudut nostamaan hetkeksi levyn lämpötilaa. Sekoittele tässä vaiheessa puuroa pohjaa myöten. Ja laske taas levyn lämpötila pienelle, kun alkaa näkyä kiehumisen merkkejä. 

Näillä ohjeilla minä olen selvinnyt riisipuuron keitosta vähällä vaivalla. Ja puurosta tulee todella hyvää, vaikka ei olekaan keitelty kokonaan maitoon.


Riisipuuro vinkit


Riisipuuro


2 dl                puuroriisiä
2 dl                vettä

5 dl                vettä
5 dl                laktoositon kevyt maitojuoma

1 tl                 suolaa


Tee näin:

Kuumenna 2 dl vettä kattilassa.

Lisää riisit ja anna kiehua kunnes vesi on imeytynyt riisiin.

Lisää loput vedet, sekoita ja odota kunnes alkaa kiehumaan.

Laske lämpötila pienelle ja laita kansi päälle.

Anna kiehua miedolla lämmöllä noin puoli tuntia.

Nosta lämpötilaa ja lisää maidot.

Sekoita pohjaa myöten kunnes alkaa uudestaan kiehumaan.

Laske heti lämpötila pienelle.

Anna hautua loput puoli tuntia kannen alla.

Mausta kypsä puuro suolalla.


Riisipuuro ja luumukiisseliEi kommentteja:

Lähetä kommentti