Marenkikeksit
Marenkikeksit |
Eksyin netissä ruotsalaisille leivontasivustoille ja siellä törmäsin marenkikekseihin. Joita ruotsalaiset ilmeisestikin kutsuvat nimellä Jitterbuggare. Ohjeissa marenki levitetään pikkuleipätaikinalevyn päälle ja rullataan kuin kääretorttu. Siitä leikellään sitten kiekkoja.
Minä ajattelin oikaista.Leikkasin taikinapötkylästä keksejä ja pursotin jokaisen päälle marenkihunnun. Näyttää vähän lumipeitteeltä 😊
Marenkikeksit
Näitä tarvitset
Pohja:
150 g voita tai margariinia
3 dl jauhoja
2 rkl sokeria
1 munan keltuainen
Marenki:
2 munan valkuaista
2 dl sokeria
Valmista ensin pohjataikina.
Nypi viileä rasva, jauhot ja sokeri murumaiseksi.
Sekoita nopeasti joukkoon yksi kananmunan keltuainen.
Muodosta taikinasta pötkylä, kääri kelmuun ja laita jääkaappiin lepäämään vähintään pariksi tunniksi.
Valmista marenki vähän ennen kuin otat taikinapötkylän pois jääkaapista.
Vatkaa valkuaiset vaahdoksi.
Lisää sokeria vähitellen samalla vispaten.
Ota taikinapötkylä jääkaapista.
Leikkaa noin sentin paksuisia keksejä ja laita ne pellille leivinpaperin päälle.
Pursota jokaisen keksin päälle marenkia.
Paista marenkikeksejä uunin keskitasolla 175 asteessa noin 25 minuuttia.
Keksien päälle voi laittaa puolivälissä folion, jos marenki tummuu liikaa.
Anna keksien jäähtyä pellillä.
Annoksesta tulee noin 24 kappaletta.
Vinkit
Älä vaivaa taikinaa turhaan, jotta koostumus pysyy mureana.
Keksit eivät juuri leviä, joten ne mahtuvat hyvin yhdelle uunipellille.
Marenki jäi melko löysäksi, vaikka vatkasin sitä pitkään ja hartaudella. Ilmeisesti, koska hieno sokeri ei sulanut valkuaisvaahdon joukkoon.
Pursotin tyllaksi kannattaa valita ei niin tiivis. Väljemmän tyllan läpi löysähkö marenki levittyy mukavammin.
Laita uuniritilä uunipellin päälle seuraavaan väliin valmiiksi. Jos marenki alkaa tummumaan mielestäsi liikaa, voit nakata folion palan nopeasti uuniritilän päälle suojaksi.
Jos marenkia jää yli, sen voi pursottaa leivinpaperin päälle uunipellille ja laittaa keksien paiston jälkeen uuniin jälkilämmölle (noin 30 minuuttia). Kannattaa pursottaa melko pieniä marenkikasoja, jotta ehtivät kuivua.
Kommentit
Lähetä kommentti