 |
| Patonkia ja glögiä |
Moni pähkäilee mitä suolaista laittaisi tarjolle glögin kanssa joulun aikaan. Yksinkertaiset ratkaisut ovat monesti parhaita. Itse leivottu patonki, voi ja haluamasi pala juustoa ovat oikein mainioita kyytipoikia glögille. Ehkä viinirypäleitä vielä leikkuulaudan kulmalle.
Patongit tulevat edulliseksi eikä niiden leipominenkaan kummoista ole. Ja jos haluat päästä vielä helpommalla, haet patongin kaupan hyllyltä. Aito voi annosteltuna pikku kulhoon ja rouhaisu merisuolaa tai sormisuolaa päälle maistuu tosi hyvältä tuoreen patongin päällä.
Itse leivotut patongit kannattaa tarjota leipomispäivänä. Rapeus ei säily kotitekoisissa kuten kaupan patongeissa. Toisaalta itse paistetut patongit eivät ole niin höttöisiäkään kuin leipomon leivät.
 |
| Patonkitaikina |
Patongit
5 dl vettä
2,5 tl suolaa
1 rkl sokeria
11 g kuivahiivaa (1 pss)
13 dl vehnäjauhoja
2 rkl öljyä
Lämmitä vesi 42 asteiseksi.
Mittaa veden joukkoon vesi ja sokeri.
Kaada kuivahiiva joukkoon.
Lisää vehnäjauhot.
Anna taikinan vaivaantua yleiskoneen taikinavatkaimilla 10 minuuttia.
Lisää lopuksi öljy ja vaivaa vielä hetki.
Laita leivinliina kulhon päälle ja anna kohota lämpimässä paikassa 30 minuuttia.
Leipominen
Jaa taikina neljään tai viiteen osaan (jos haluat kapeampia patonkeja).
Painele taikina pala kevyesti suorakaiteen muotoiseksi. Tarkoitus on säilyttää taikinassa mahdollisimman paljon ilmaa.
Käännä reunat keskelle ja nipistele sauma umpeen.
Muotoile taikinarullasta varovaisesti pellin levyinen pötkö.
Laita patongit uunipellille kohoamaan 30 minuutiksi. Neljäkin patonkia paistuu yhdellä uunipellillä, mutta voit kokeilla jakaa patongit myös kahdelle pellille.
Viillä kohonneiden patonkien pintaan viillot todella terävällä veitsellä!
 |
| Patongit jäähtymässä ritilän päällä |
Paistaminen
Laita uuni kuumenemaan ainakin 250 asteeseen. Mulla uunin asteet loppuvat siihen. 275 astetta voisi olla paras.
Laita uunin pohjalle vettä kuumuutta kestävään metalliastiaan.
Suihkuttele kohonneet patongit vedellä.
Laita pelti uunin keskitasolle, paistoaika 12 - 15 minuuttia.
Suihkuta paiston puolivälissä patongit uudestaan vedellä.
Laita patongit paiston jälkeen ritilän päälle jäähtymään ilman leivinliinaa.
 |
| Kotona leivottua patonkia, voita ja juustoa sekä glögiä |
Huomioita leipomisesta
Käytän tätä samaa taikinareseptiä aina, kun leivon sämpylöitäkin. Niissä pinnan rapeus säilyy hiukan pidempään kuin patongeissa. Todennäköisesti siksi, koska sämpylöihin tulee enemmän paistopintaa.
Mulla uunin lämpötila ei ihan riitä täydellisen rapeuden saamiseen. Jos sun uuni on tehokkaampi paistoaikaa kannattaa tuunata ehkä alemmas.
Ensi kerralla kokeilen paistaa viisi patonkia tästä taikinasatsista. Ja paistan vain kaksi patonkia kerrallaan.
Terveisin
Anne
Kommentit
Lähetä kommentti