Kandeerattuja appelsiineja ja mandariineja


Kandeeratut appelsiinit



Appelsiinit ja mandariinit kuuluvat joulunaikaan ja talveen. Nämä kandeeratut sitrukset ovat kivoja koristeita joulukakkujen päälle tai sitten herkullisia herkkupaloja ihan sellaisenaan.


Kandeeraus

Kandeeraus tarkoittaa, että hedelmiä keitetään sokeriliemessä kuorineen kunnes ne pehmenevät ja muuttuvat läpikuultavaksi. Olen kandeeranut sekä appelsiineja että mandariineja. Appelsiinit ovat jämäkämpiä ja pysyvät paremmin kasassa keittämisen jälkeen. Mandariinitkin onnistuvat hyvin, mutta hedelmäliha jää repaleisemmaksi kuin appelsiineissa.

Sokeriliemi

Sokeriliemeen tulee yhtä paljon vettä ja sokeria. Voit siis muokata sokeriliemen määrää sen mukaan kuinka paljon aiot kandeerata appelsiineja/mandariineja.

Tällä kertaa kandeerasin 2 appelsiinia (4 desiä vettä ja sokeria) ja toisen erän myöhemmin 5 mandariinista (3 dl vettä ja sokeria).

Appelsiinien kandeeraus

2        appelsiinia
4 dl    vettä
4 dl    sokeria

sekä kiehuvaa vettä appelsiinien esikäsittelyyn

Pese appelsiinit hyvin kuumalla vedellä.
Leikkaa appelsiinit noin 3 mm paksuisiksi viipaleiksi.

Keitä kattilassa puolisen litraa vettä.
Laita appelsiiniviipaleet kiehuvaan veteen ja keitä 2 minuuttia.
Nosta viipaleet reikäkauhalla lautaselle.
Kaada tämä esikäsittely vesi pois! Tämän esikäsittelyn tarkoitus on poistaa appelsiinin kuoresta kitkeryys.

Tee kattilaan sokeriliemi.
Kiehauta vesi ja sokeri, kunnes sokeri on sulanut.
Laita appelsiiniviipaleet sokeriliemeen.
Anna kiehua miedolla lämmöllä 60 minuuttia.
Älä turhaan hämmentele etteivät viipaleet hajoa. 

Laita leivinpaperin päälle uunin ritilä.
Nosta viipaleet yksitellen uuniritilän päälle valumaan.
Ota sokeriliemi talteen!
Anna viipaleiden kuivua huoneenlämmössä vuorokausi.
Kääntele viipaleita välillä kuivumisen aikana.

Leikkaa viipaleet lopuksi esimerkiksi puoliksi.
Pyörittele vielä hiukan tahmaiset viipaleet sokerissa tai dippaa osa viipaleesta sulatettuun suklaaseen.

Säilytä kandeeratut appelsiinit ilmatiiviissä purkissa huoneenlämmössä.

Appelsiinien sokerointi


Mausteisen sokeriliemen käyttö

Minä olen käyttänyt appelsiinien kandeerauslientä kuivakakkujen kostutukseen sekä jäätelön kastikkeena. Joskus lorautan sitä teen sekaan.

Kaada sokeriliemi hyvin kuumalla vedellä puhdistettuun pulloon ja säilytä jääkaapissa. Säilyy kolmisen viikkoa.

Terveisin
Anne






Kommentit

KATSOTUIMMAT POSTAUKSET