Näin istutat ruukku joulukuusen

 


Onko joulukuusi ruukussa sulle tuttu juttu? Mä ajattelin ottaa asiasta selvää. Alkutilanteesta voit lukea lisää täältä Operaatio joulukuusen kasvatus ruukussa


Näin istutin kuusen

Valitsin pihalta noin 80 senttisen metsäkuusen taimen. Tuon kokoisella on muuten melko laaja juuristo.  Valitsin suurimman muoviruukkuni, jossa on reiät pohjassa. Ruukun mitat ovat: läpimitta 38 cm ja korkeus 28 cm.

Sekoittelin oman multaseoksen, jossa oli vanhaa istutus multaa, havumetsä kariketta, karkeaa hiekkaa ja kourallinen yleislannoitetta. 

Istutusastian pohjalle rikoin yhden saviruukun ja asettelin palat pohjalle salaojitukseksi. Palasten päälle asettelin vielä sanomalehteä.

Istutin kuusen samaan syvyyteen kuin se oli kasvanut tuolla pihallakin. Kuusen ruukkuineen sijoitin meidän kasvihuoneen ulkonurkalle pohjoisen puolelle puoli varjoon. Runsas kastelu heti aluksi. Ja jatkossa olen käynyt joka viikko kurkkimassa tilannetta ja antanut lisää vettä. Multapinnan peitin sammaleella, jotta pidättäisi vettä paremmin ja estää rikkaruohoja kasvamasta.

Ruukun pohjalle maata vasten asettelin vielä pari puukalikkaa, jotka toivoakseni estävät muurahaisten invaasion. Meillä on hiekkainen pihamaa ja muurahaisia aivan valtavasti. Toivon todellakin ettei minua odota muurahaisten joulutervehdys jos saan tuon Kerkko kuusen selviytymään jouluun asti ja meille sisälle!


Vinkit istutukseen

Kannattaa valita suosiolla huomattavasti pienempi kuusentaimi kuin minä valitsin. Ehkä puolet pienempi eli 40 senttinen saattaisi olla sopivampi. Tai mikä ettei vieläkin pienempi. Silloin pääsee varmasti vaikuttamaan enemmän joulukuusen tuuheuteen ja muotoon.

Minä en tehnyt tässä vaiheessa vielä mitään leikkauksia. Istutuin kuusen heinäkuun lopulla. Käsittääkseni kuusia muotoleikataan keväällä, joten en hommaan nyt uskaltanut ryhtyä.

Ruukku painaa melko paljon jo nyt, joten mieti miten aiot siirrellä ruukkua. Ja onhan sinulla ruukun alle sopivan kokoinen vati, jotta kastelu onnistuu myös sisällä.

Ruukkukuusen joulun jälkeiseen säilytykseen on hyvä myös perehtyä etukäteen. Kuusta ei voi vaan viedä ulos ruukkuineen heti joulun jälkeen sillä silloin se kuolee. Mutta kirjoitan tästä lisää, jos Kerkon kanssa selvitään sinne asti.

Kommentit

KATSOTUIMMAT POSTAUKSET