Ilman näitä herkkuja joulu ei tule
Onko sulla tiettyjä tuotteita ja asioita, jotka on oltava ihan joka vuosi? Ilman niitä ei joulu kertakaikkiaan vain tule.
Meillä joulut muistuttaa toisiaan vuodesta toiseen. Perinteet, tarjottavat ja koristeet pysyvät melko samoina. Itse asiassa aika harvoin pääsee joku uusi traditio tai jouluherkku pysyviin suosikkeihin.
Jouluherkkuja
Glögi
Glögissä yhdistyy kaikki joulun maut sekä ihana lämpö. Eri valmistajien glögejä on kiva maistella, mutta Marlin perinteistä glögitiivistettä ei voita mikään. Sitä meillä litkitään joulua odotellessa varmaan litra kaupalla!
Kaakao
Kaakaobaari on yksi niistä uusista jutuista, jotka ovat vakiinnuttaneet paikkansa meidän joulussa. Siitä olen tosi iloinen! Kaakaobaari laitetaan esille jo hyvissä ajoin lokakuussa. Se saa olla paikoillaan pitkälle tammi-helmikuulle lipaston päällä.
Kun kaakaotarvikkeet ovat näkyvillä sitä tulee myös lämmiteltyä. Tykkään juoda kupillisen kuumaa suklaajuomaa kermavaahdolla ja muilla lisukkeilla monesti jälkiruuaksi iltasella. Mikä ihana maku, lämpö ja joulutunnelma siitä tuleekaan.
Ja hei, todellakin kannattaa keittää ihan suklaajuomaa eikä pelkästään kaakaojauheesta tehtyä kaakaota!
Herkkupöytä
Herkkupöytä tuli meidän perheeseen lasten myötä. Omasta mielestäni olen sen muka ihan itse keksinyt aikanaan.
Herkkupöytä laitetaan esille vasta aatonaattoiltana. Näin estetään mahdollisten "sokerihiirien" napostelut. Herkkupöydän ilmestyminen aiheuttaa positiivista hymistelyä ja sitten me kaikki käydään ihailemassa, että mitäs herkkuja täällä onkaan tarjolla. Herkuttelun saa aloittaa vasta jouluaattona!
Herkkupöydän vakkareihin kuuluvat vihreät kuulat (vain oma suosikki), suklaakonvehdit, nykyään myös ihan suklaalevyt palasteltuna (halvempaa), mandariinit sekä maapähkinä-rusina sekoitus (tämäkin vain minun herkku). Lisäksi tarjolla saattaa olla muutakin makeaa.
Herkkupöytä saa olla esillä niin kauan kuin naposteltavaa riittää.
Leivonnaiset
Joulu tulee perinneleivonnaisten myötä. Joka joulun pakolliset ovat piparkakut, valkoiset piparkakut äidin perinnereseptillä, glögijuustokakku, perinteinen taatelikakku sekä tietysti joulutortut.
Vuosittain on tapana kokeilla jokusia uutuusreseptejä, mutta pääasiallisesti mennään ihan perinnekaavalla. Tuon glögijuustokakun lisäksi on mutakakku valtaamassa paikkaa meidän joulussa. Mutakakkua tulee leivottua varsinkin joulunpyhien jälkeen, jos jostain kumman syystä joulukonvehteja on sattunut jäämään.
Juusto
Juustolautasen antimilla herkuttelu kuuluu nimenomaan loppusyksyyn ei niinkään enää joulunpyhiin. Kun illat ovat jo pimeitä, kynttilöitä poltetaan ja istutaan hämärikköä olohuoneen sohvalla ja katsellaan joululeffoja, silloin on juustolautasaika! Höyryävä glögimuki toisessa kädessä ja toisessa herkkuja: Aura homejuustoa, persimonia, piparkakkuja, suolakeksejä ja vaikka pihlajanmarjahilloa. Ei ole muuten parempaa!
Riisipuuro
Jouluaatto alkaa tietysti riisipuurolla, jonka sekaan on piilotettu yksi manteli. Puuro syödään aamupäivällä ihan vain voisilmän ja kaneli-sokerin kera. Joskus muistan keittää puuroa vähän isomman annoksen, jotta jäljelle jääneestä puurosta saa tehtyä appelsiiniriisiä.
Riisipuuroa keitellään myös pitkin syksyä, kun ilmat viilenee. Tuo lämpöä ja jouluntunnelmaa. Eikä siihen ehdi jouluun mennessä edes kyllästyä.
Kiisseli
Joulunpyhinä ei oikeastaan tarvita mitään jälkiruokia, koska on herkkupöytä ja joululeivonnaiset. Mutta luumu- tai sekahedelmäkiisseliä keitän yleensä joulupäivänä. Se on sopivan kevyttä, makeaa ja kermavaahdon kanssa mukavan juhlallistakin. Eikä kiisseli tietenkään kelpaa nuorisolaisille.
Jouluruoka
Lapsuudenkodissa jouluruuat olivat yksinkertaisia, mutta niitä oli riittävästi. Samalla linjalla olen jatkanut omassa kodissa. Jouluna haluan päästä helpolla ja päästä myös itse nauttimaan joulunvietosta. En halua seistä keittiössä kokkailemassa.
Joulun ihan pakolliset ruuat ovat: joulukinkku, omenasinappi, keitetyt perunat, rosolli, sienisalaatti, lanttulaatikko, mäti & sipuli-smetana, graavilohi ja saaristolaisleipä.
Miehen pyynnöstä joulupöytään kuuluu myös porkkanalaatikko sekä perunalaatikko. Itse selviäisin joulusta helposti ilman niitä. Tai oikeastaan porkkanalaatikosta olen pikku hiljaa alkanut melkein tykkäämään. Paistan sen itse samalla tavalla kuin lanttulaatikon. Ilman mitään riisejä tai mannaryynejä.
Näitä ruokia sitten syödään kolme päivää. Hyvin maistuu ja emäntä pääsee helpolla.
Terveisin
Anne
Kommentit
Lähetä kommentti